April 24, 2010

2 tier cake!

Idag gjorde jag min första våningstårta täckt med sugarpaste! Jag fick mitt paket från kakburken i veckan, som bl.a. innehöll små "embossstämplar". Först satte jag bara på blomman och var ganska nöjd, men sen var jag ju såklart tvungen att testa stämplarna. Sagt och gjort. Egentligen hade jag gjort massa blommor att ha på tårtan men jag tyckte det blev finast att bara ha en. Tårtbottnen är en trefärgad chokladbotten, fylld med apelsinchokladmousse, dulce de leche och apelsincurd. Den är spacklad med kaffesmörkräm och täckt med sugarpaste. Nu ska jag gå och skära i den!



Share to Facebook Share to Twitter Pin This

April 21, 2010

Orange almond biscotti!

Nästan varje gång jag är ute och fikar väljer jag faktiskt att ha en mandelbiscotti (helst doppad i choklad såklart) till kaffet. Många tycker nog att det är lite underligt med tanke på vilket utbud det finns. Men jag säger som jag brukar, det enkla är oftast det bästa (och godaste) och bör inte underskattas! Därför var det på tiden att jag gjorde mina första biscotti, med apelsin såklart. Underbart gott!



Mandelbiscotti

2 st ägg
1,5 dl socker
100 gram sötmandel
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
En nypa salt
Rivet skal från en apelsin (kan uteslutas)
Ca 200 gram mjölkchoklad att doppa i

1. Värm ugnen till 200 grader. Vispa ägg, vaniljsocker och socker vitt och poröst. Tillsätt rivet apelsinskal. Hacka mandeln grovt.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Häll i mjölet i smeten, lite i taget. Blanda i mandeln och rör till en jämn smet (den är ganska kletig).
3. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper så att det bildar en längd (ca 10cm x 35cm) som är lite mindre än bakplåspappret. Vill du göra mindre kakor så gör två smalare längder. Grädda i ugnen ca 16-18 minuter.
4. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och skär längden på diagonalen i ca 1,5 cm tjocka skivor.
5. Vänd kakorna på plåten och grädda på ena sidan i 10 minuter. Ta ut plåten ur ugnen, vänd kakorna och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt svalna.
6. Smält choklad i vattenbad. Doppa varje kaka så att chokladen täcker ungefär hälften. Förvara i en lufttät burk.




In English
Every time I'm out for a coffee (I don't think there is a word for the Swedish word "fika") I choose to have an almond biscotti (preferably dipped in chocolate) with my coffee. Many people seem to find that strange, since there are so many other delicious pastries to choose from. But as I usually say, simplicity should not be underestimated! That is why it was about time I made my own biscotti, with orange of course. Wonderful!


Almond biscotti

2 eggs
1,5 deciliters sugar
100 grams almonds
3 deciliters flour
1 tsp vanilla sugar
1 tsk baking powder
A pinch of salt
Zest from one orange (optional)
About 200 grams milk chocolate for dipping

1. Preheat oven to 200 degrees C. Beat eggs, vanilla and sugar until white and fluffy. Add the orange zest. Chop almonds coarsely.
2. Mix flour, baking powder and salt in another bowl. Add the flour to the egg mixture and stir until smooth. Add the almonds (the mixture is pretty sticky).
3. Pour the batter on a baking sheet so it forms a log (about 35 cm long and 10 cm wide). If you wish to make smaller biscotti you can make two thinner logs. Bake for about 16-18 minutes.
4. Remove from oven and let cool. Lower the heat on the oven to 150 C and cut log into slices about 1,5 cm thick on the diagonal.
5. Turn the biscotti and bake for another 10 minutes. Remove from oven and turn slices over, and bake again for 10 minutes. Let cool.
6. Melt chocolate in a double boiler. Dip each slive in chocolate, covering half. Store in airtight container.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

April 17, 2010

Flower frosting!

Häromdagen plockade jag ut några cupcakes ur frysen och gjorde lite frosting för att testa tyllen jag köpte för några månader sedan. Har liksom inte hittat något bra tillfälle att prova den, men nu tyckte jag att det var dags! Frostingen bör vara ganska fast för att den ska hålla sig på plats. Tyllen är perfekt att använda när man inte har tid att göra dekorationer i sugarpaste, men ändå vill göra lyxiga cupcakes! Cupcakesen nedan är halloncupcakes med cream cheesefrosting.


Share to Facebook Share to Twitter Pin This

April 11, 2010

Pancakes!

Idag blev det pannkakor till lunch. Jag brukar göra antingen vanliga svenska pannkakor eller amerikanska pannkakor, men de svenska mättar inte så bra och de amerikanska blir man nästan FÖR mätt av. Så jag gjorde någonting mittemellan och blandade i bakpulver i mitt vanliga pannkaksrecept. Pannkakorna blev perfekta, aningen fluffigare och lättare att steka.





Pannkakor
2 personer


2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2½tsk bakpulver (valfritt, för fluffigare pannkakor)
2 tsk vaniljsocker
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smör

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt ägg, vaniljsocker, smält smör och resten av mjölken. Smält en klick smör i en varm stekpanna. Häll 1/2-1 deciliter smet i stekpannan, beroende på hur tjocka pannkakor du vill ha. Servera med t.ex. vispad grädde, färska jordgubbar och en klick jordgubbsylt.




In English:
Today I made som pancakes for lunch. I usually make Swedish or American pancakes, but the Swedish pancakes don't make me feel full enough and the American make me feel too full. So I made something inbetween and added some baking powder in my usual pancake recipe. The pancakes turned out perfect, fluffy and easy to fry.


Pancakes
Makes enough for 2


2½ deciliters all purpose flour
½ tsp salt
2½ tsp baking powder (optional)
2 tsp vanilla sugar
6 deciliters milk
3 eggs
2 tbsp butter

Mix flour, baking powder and salt in a bowl. Add half of the milk and mix until smooth. Add the eggs, vanilla, melted butter and the remaining milk. Melt some butter in a hot frying pan. Pour 1/2-1 deciliter of the batter in the pan depending on how thick you want your pancakes. Serve with whipped cream, fresh strawberries and strawberry jam.

Share to Facebook Share to Twitter Pin This

April 8, 2010

Red Velvet Cake!

Jag blev så otroligt sugen på att göra red velvet cake igår, så jag slängde ihop en lite snabbt och dekorerade med färska nejlikor. Jag hade glömt hur otroligt god den är! Lagom söt och lagom chokladig. Frostingen gjorde jag med cream cheese och grädde, men den blir säkert ännu godare om man använder en blandning av mascarpone och cream cheese som i receptet. Receptet kommer från Joy Of Baking.






Red Velvet Cake
Ingredients
-2 1/2 cups (250 grams) sifted cake flour
-1/2 teaspoon salt
-2 tablespoons (15 grams) Dutch-processed cocoa powder
-1/2 cup (113 grams) unsalted butter, at room temperature
-1 1/2 cups (300 grams) granulated white sugar
-2 large eggs
-1 teaspoon pure vanilla extract
-1 cup (240 ml) buttermilk (filmjölk)
-2 tablespoons liquid red food coloring
-1 teaspoon white distilled vinegar
-1 teaspoon baking soda

Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C) and place rack in center of oven. Butter two - 9 inch (23 cm) round cake pans and line the bottoms of the pans with parchment paper. Set aside.

In a mixing bowl sift together the flour, salt, and cocoa powder. Set aside.

In bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until soft (about 1-2 minutes). Add the sugar and beat until light and fluffy (about 2-3 minutes). Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Scrape down the sides of the bowl. Add the vanilla extract and beat until combined.

In a measuring cup whisk the buttermilk with the red food coloring. With the mixer on low speed, alternately add the flour mixture and buttermilk to the butter mixture, in three additions, beginning and ending with the flour.

In a small cup combine the vinegar and baking soda. Allow the mixture to fizz and then quickly fold into the cake batter.

Working quickly, divide the batter evenly between the two prepared pans and smooth the tops with an offset spatula or the back of a spoon. Bake in the preheated oven for approximately 25 - 30 minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cakes comes out clean. Cool the cakes in their pans on a wire rack for 10 minutes. Place a wire rack on top of the cake pan and invert, lifting off the pan. Once the cakes have completely cooled, wrap in plastic and place the cake layers in the freezer for at least an hour. (This is done to make filling and frosting the cakes easier.)


Cream Cheese Frosting
Ingredients
-1 1/2 (360 ml) cups heavy whipping cream
-1 - 8 ounce (227 grams) cream cheese, room temperature
-1 - 8 ounce (227 grams) tub of Mascarpone cheese, room temperature
-3/4 teaspoon pure vanilla extract
-1 cup (115 grams) confectioners' (icing or powdered) sugar, sifted

Cream Cheese Frosting: In your food processor, or with a hand mixer, process the cream cheese and mascarpone cheese until smooth. Add the vanilla and confectioners sugar and process until smooth. Transfer this mixture to a large mixing bowl.

Then, in the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, whip the cream until stiff peaks form. With a large spatula, gently but quickly fold a little of the whipped cream into the cream cheese mixture to lighten it. Then fold in the remaining whipped cream, in two stages. If the frosting is not thick enough to spread, cover and place in the refrigerator for an hour, or until it is firm enough to spread.



Share to Facebook Share to Twitter Pin This

April 5, 2010

Pink cake!

Här kommer bilder på den "riktiga" tårtan jag gjorde i helgen, alltså den jag gjorde en övningstårta för. Den var väldigt rolig att göra, och denna gången gick faktiskt ingenting fel. Tårtan var till en arbetskamrat och jag fick bestämma lite själv hur den skulle se ut, så jag gjorde en som jag tyckte passade henne! Fyllningen hon önskade var vaniljkräm, rårörda hallon, banankräm och vit chokladganache. Tårtan är täckt med marsipan.





In English
Here is the "real" cake that I made the practice cake for. It was a lot of fun to make, and this time nothing went wrong! This cake was for a co-worker and she let me make the decisions on how to decorate it, so I made one that I thought fit her perfectly! The cake is filled with custard, raspberries, banana cream and white chocolate ganache. Covered with marsipan.

Share to Facebook Share to Twitter Pin This

April 3, 2010

Easter cupcakes!

Idag gjorde jag liten beställning på påskcupcakes och macarons. Det var roligt att göra lite annorlunda dekorationer faktiskt. Hittade även detta underbara tårtfatet häromdagen, är det inte fint? Man kan aldrig ha för många tårtfat anser jag!






In English
Today I had a small order on easter cupcakes and macarons. It was fun to make some other decorations than I'm used to. I found this lovely cake stand the other day, isn't it wonderful? I believe there is no such thing as having to many cake stands!
Share to Facebook Share to Twitter Pin This