June 26, 2010

Midsommar!

Hoppas att alla har en underbar midsommarhelg! Igår bjöd jag på en enkel gräddtårta med citronmousse, lemoncurd, jordgubbsmousse, jordgubbssylt och färska svenska jordgubbar. Jag vill helst använda jordgubbar i allt nu när det går att köpa så fina.



Recept på en enkel och god tårtbotten finns här. Min botten är gjord på tre ägg. Receptet på jordgubsmousse kommer också från Tove, fast med jordgubbar istället för hallon och några få ändringar.

Snabb citronmousse
Räcker till ett lager

Ingredienser
1/2 dl gelésocker
2 dl vispgrädde
2 msk färskpressad citronsaft
Skal från en citron

Koka upp gelésocker med 1 dl grädde, citronsaft och citronskal. Låt svalna. Vispa 1 dl grädde och vänd ner i den avsvalnade blandningen.


Lemoncurd
Räcker till att fylla en burk på ca 0,75 liter

Ingredienser
3 stora ägg
80 ml färskpressad citronjuice
1 msk rivet citronskal
150 g socker
60 gram smör

Vispa samman ägg, socker och citronjuice i en värmetålig skål och ställ över ett vattenbad med sjudande vatten. Rör hela tiden tills blandningen tjocknar (vid cirka 70 grader), ungefär 10-15 minuter. Ta bort från värmen, skär smöret i tärningar och vispa ner i den varma blandningen tills smöret smält helt. Tillsätt citronskal och låt svalna. Häll över i en ren burk. Lemoncurden klara sig ungefär en vecka i kylskåp men går också utmärkt att frysa ner.


Jordgubbsmousse
Räcker till ett lager

Ingerdienser
200 gram jordgubbar
1 dl gelésocker
100 gram philadelphia
2 dl grädde

Koka upp de frysta jordgubbarna, låt koka 2 minuter. Tillsätt gelésockret och låt koka ca 30 sekunder. Passera jordgubbarna genom en sil. Blanda jordgubbsmoset med philadelphian. Vispa grädden och blanda samman allt. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

June 22, 2010

Paris!

Förra veckan spenderade vi i härliga Paris! Jag är avundsjuk på alla fantastiska boulangerier och patisserier de har där kan jag säga. Vi hann med att besöka 3 olika Ladurée och jag smakade nog 15 olika smaker. Lakrits blev en otippad favorit! Jag provade även några macarons från Pierre Hermé men jag föredrog faktiskt Ladurées macarons. Nästan alla mina bilder blev på blommor och bakverk, precis som vanligt. De flesta har ju redan sett eiffeltornet på bild!








In English
Last week was spent in lovely Paris! I'm so jealous of all the wonderful boulangeries and patisseries they have there. We visited 3 different Ladurée shops and I think I tried 15 different flavors. Licorice became an unexpected favorite! I also tried some macarons from Pierre Hermé, but I preferred Ladurées. I mostly took pictures of flowers and pastries, as usual. Most people have already seen the eiffel tower in pictures!
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

June 7, 2010

Birthday garden party!

I lördags hölls 25-årskalas för en väldigt god vän till mig. Jag hjälpte självklart till med dekorationerna och bakningen. Det blev en fantastiskt lyckad trädgårdsfest och vi hade verkligen tur med vädret!







Designen på tårtan kommer som vanligt från min största inspirationskälla, Holy Sweet. Tårtan består av en citron/vaniljbotten, hemmagjord halloncurd & lemoncurd samt hallonmousse och citronmousse, täckt med marsipan. Jag måste säga att det var en härlig och somrig kombination av smaker! Minicupcakesen och macaronsen är samma smaker som tårtan. Recept kommer snart!



In English:
This weekend we held a 25th birthday party for a good friend of mine. I helped out with the decorations and the baking of course. The party was a success and the weather was great!
The design of the cake belongs to my biggest inspiration,
Holy Sweet. The cake is lemon/vanilla, filled with homemade raspberry curd & lemon curd, raspberry mousse and lemon mousse, covered with marsipan. I must say it was a lovely and summery combination of flavors. The minicupcakes and macarons are the same flavors as the cake. Recipes coming soon!
Share to Facebook Share to Twitter Pin This