October 30, 2010

Blueberry lemon cupcakes!

Jag har inte haft tid att baka speciellt mycket den senaste tiden, enligt mina mått mätta då. Helst skulle jag vilja baka varje dag, men det går ju inte att äta upp allt själv! Så för att fira att denna veckan är slut och att två tentor är avklarade i skolan firar jag med blåbär och citroncupcakes med citron swiss meringue buttercream (smbc). Det här receptet på smbc är det andra jag provar, och jag tror faktiskt jag föredrar detta receptet då frostingen blir lite mindre smörig och lite mindre söt.









Blåbär och citroncupcakes
ca 15 st

•3 3/4 dl mjöl
•1/2 msk bakpulver
•100 gram rumsvarmt smör
•2,5 dl socker
•2 stora ägg
•1,5 dl mjölk
•1 tsk vaniljextrakt
•1/2 dl färskpressad citronsaft
•Skal från 1 citron
•150 gram blåbär

1. Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Klä en muffinsplåt med muffinformar.
2. Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt i en annan skål. Tillsätt äggen och vispa tills smeten är fluffig. Tillsätt vaniljextrakt.
3. Tillsätt sedan mjölblandningen, mjölk, citronskal och citronsaft. Vispa försiktigt tills allt är väl blandat. Rör försiktigt ned blåbären i smeten.
4. Fyll formarna till ca 3/4. Grädda ca 25 minuter.


Citron Swiss Meringue Buttercream
•5 stora äggvitor
•200 gram socker
•225 gram smör
•1 tsk vaniljextrakt
•Skal och saft från 1 citron

Gör såhär:
1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
2. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen.
3. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
4. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3 minuter.
5. Tillsätt vaniljextrakt, citronskal och citronsaft och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.




October 26, 2010

Apple tree cake!

Förra veckan gjorde jag denna tårtan till en väns fars födelsedag. Önskemålet var en mandelmarängbotten, och någonting med jordgubbar, banan och vit choklad. Tårtbottnen var nästan precis som att göra macarons! Jag trodde att bottnen skulle misslyckas, men den blev förvånansvärt fin och rak i kanterna. Nu fick jag ju tyvärr inte möjligheten att smaka på den, men jag delar med mig av receptet ändå!
Tårtan innehåller för övrigt jordgubbsmousse och banan, sedan är den täckt med vit choklad swiss meringue buttercream. Jag kan tänka mig att bottnen passar väldigt bra ihop med choklad!








Mandelmarängbotten
4 st bottnar á 20 cm

400 gram oskållad sötmandel
6 dl socker
8 äggvitor

ev. smaktillsats, t.ex 2 tsk vaniljsocker eller 1 msk kakao

1. Värm ugnen till 175 grader
2. Mal/mixa mandeln och blanda den med 4 dl socker
3. Vispa äggvitan med en tredjedel 3/4 dl av det resterande sockret tills det börjat skumma. Tillsätt sedan resten av sockret (1 och 1/4 dl), lite i taget och vispa till en fast maräng.
4. Blanda försiktigt ned mandelblandningen i marängen.
5. Enklast är att rita upp rundlar på ett bakplåtspapper och sedan breda ut smeten direkt på, men vill man ha raka kanter så klä botten och sidorna på en rund bakform och fördela smeten jämnt mellan fyra formar, alternativt använd samma form i omgångar.
6. Grädda i mitten av ugnen cirka 15–20 minuter
7. Låt svalna en stund innan du stjälper upp den på bakplåtspapper, var försiktig då den går sönder lätt!

October 17, 2010

Apple spice caramel cupcakes!

Äpple och kanel är en kombination som man enligt mig måste använda sig av på hösten! Jag har länge spanat på ett recept med just denna kombinationen i Martha Stewarts bok om cupcakes. Jag halverade receptet i boken och gjorde några andra ändringar och de blev så otroligt saftiga och goda! Till detta gjorde jag min nya favoritfrosting, swiss meringue buttercream med vaniljsmak. Alla borde verkligen testa denna frosting, när man lyckas med den är den verkligen fantastiskt god! Jag misslyckades såklart första gången och då blev den riktigt äcklig och smakade bara smör. Kolasås kändes som ett passande tillbehör, för att tillföra lite extra lyx i vardagen!




Applesauce spice cupcakes
ca 12 st

•1 cup mjöl
•1 tsk kanel
•1/2 tsk bikarbonat
•1/4 tsk riven muskotnöt
•1/4 tsk nejlika
•55 gram rumsvarmt smör
•1/2 cup socker
•1/4 cup ljust muscovadosocker
•2 stora ägg
•3/4 cup äpplemos
•1 granny smith äpple

Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl, bikarbonat, nejlika, muskot och kanel i en skål. Vispa smör och både sorterna socker fluffigt i en annan skål. Tillsätt ett ägg i taget och vispa efter varje. Skala äpplet och skär i bitar. Tillsätt äpplemoset och sedan mjölblandningen och vispa på låg hastighet. Rör sedan försiktigt ned äpplebitarna. Fördela smeten mellan muffinsformarna, fyll dem till cirka 3/4. Grädda 18-20 minuter.




Ingredienser


Blanda torra ingredienser. Vispa smör och socker fluffigt.


Tillsätt äpplebitar och fördela smeten i muffinsformar.





Swiss Meringue Buttercream
Vill du ha rikligt med frosting rekommenderar jag att dubbla receptet!

•2 stora äggvitor
•150 gram socker
•113 gram smör (inte kylskåpskallt men inte helt rumsvarmt)
•1 tsk vaniljextrakt

Gör såhär:
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3 minuter. Tillsätt vaniljextrakt (eller annan smaktillsats) och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.



Ingredienser


Värm blandningen till 65 grader, på den andra bilden är blandningen varm


Vispa tills blandningen är vit, fluffig och sval. Tillsätt smöret


Nu börjar det likna något. Färdig!




Kolasås

•0,5 dl socker
•0,5 dl grädde
•0,5 dl ljus sirap

Blanda socker, grädde och sirap i en gryta. Låt koka upp och sjuda på låg värme i cirka 5 minuter. Låt svalna.



October 11, 2010

Raspberry and chocolate cake!

I helgen fick jag tillfälle att baka en liten födelsedagstårta! Önskemålet var en likadan som jag gjorde för ett tag sedan, fast storleken mindre. Innehållet består av en chokladbotten, hallonmousse, mjölchokladmousse och hallonsylt, sedan är den täckt med chokladfudge frosting och färska hallon! Önskar att jag själv hade fått smaka den!









Sedan har jag ju inte berättat att jag har införskaffat en liten kompis som ska hjälpa mig med bakningen..

Visst är den fin?


English
This weekend I had the opportunity to make a small birthday cake! I made the
same kind of chocolate cake as I did a while ago, only a size smaller. It consists of a chocolate cake, raspberry mousse, milk chocolate mousse and raspberry jam. It's covered with a yummy chocolate fudge frosting and fresh raspberries. I wish I got to taste it aswell!

October 7, 2010

Pumpkin and chocolate macarons!

Igår deltog jag på MatHallands branschdag som i år hölls på Ugglarps Grönt. Min uppgift var såklart att bjuda på fika! Temat var "smaken av en plats", vilket var lite av en utmaning. Ugglarps grönt ligger precis vid havet, så jag tyckte det passade fint med chokladmacarons med havssalt. Där odlas även pumpor, så den andra smaken fick helt enkelt bli pumpa. Jag har aldrig förut bakat något med pumpa så det var roligt att testa något nytt. Jag fick själv gå ut på pumpafältet och plocka pumpor till mitt bord!

Jag har numera mängder med pumpapuré i frysen. Finns det någon som har några bra förslag på vad man kan hitta på med den?










October 2, 2010

Sea salt chocolate macarons!

Nästa vecka har jag ett litet projekt på gång och kände därför att jag ville vara väl förberedd genom att prova smakerna i förväg. Första experimentet blev chokladmacarons med havssalt, fyllda med mörk chokladganache. Väldigt lyckat experiment måste jag säga! Annars vet jag hur svårt det kan vara att göra just chokladmacarons. Varför vet jag faktiskt inte. Nu ska jag påbörja nästa projekt, pumpa!



Sea salt chocolate macarons!
ca 25 st

-100 gram skållade och malda mandlar
-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
-4-5 matskedar socker
-185 gram florsocker
-15 gram kakao
-Cirka 1 msk havssalt
-Kakao, till att pudra ovanpå

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga. Strö över ett par flingor havssalt över varje kaka och pudra lite kakao ovanpå.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 14 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

6. Klicka ut eller bred chokladganache på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp.


Mörk chokladganache

-100 gram mörk choklad
-1 dl grädde
-1 msk smör

1. Finhacka chokladen och häll i en värmetålig skål.
2. Värm grädden och smöret i en kastrull och ta bort från värmen precis innan grädden börjar koka.
3. Häll grädden över chokladen och låt stå i några sekunder. Rör sedan tills chokladen smält helt och är glansig.
4. Låt stå tills ganachen börjar tjockna, vill du att det ska gå snabbare så ställ in den en stund i kylskåpet.


English:
Next week I have a small project on my hands and I felt like I needed to prepare by trying the flavours in advance. The first experiment was chocolate macarons with sea salt, filled with chocolate ganache. They turned out great! I know it can be difficult to make chocolate macarons. Why I actually don't know. On to the next project, pumpkin!

October 1, 2010

And the winner is...

Först och främst vill jag tacka alla som deltog i tävlingen! Håll utkik efter fler tävlingar i framtiden!

Vinnaren i
tävlingen blev nummer 25...


..alltså Kristin! Grattis!