July 26, 2011

Call me cupcake turns two + some great news!


Scroll down for English text!

Idag är en dag att fira. Call me cupcake fyller två år! Jag kan knappt tro att två år har gått sen jag började. Tiden har gått så fort, men samtidigt känns det som att jag alltid gjort detta. Vad gjorde jag förut? Att starta den här bloggen är bland det bästa jag gjort, och det blir bara roligare och roligare hela tiden, tack vare er som tar er tid att besöka, läsa och kommentera! Ni ska ha ett stort tack!

Inte nog med att Call me cupcake fyller två. Jag har en annan sak att berätta med, som är ännu mer värd att fira.

Jag ska göra en bok.
Eller jag håller på att göra en bok.
Med Bonnier fakta.
Det är så stort att jag inte kan förstå det själv tror jag.
Ni kan ju tänka er hur det kändes när det damp ner ett mail från Bonniers i min inbox med rubriken "Vi vill göra en bok med dig". Hjärtat stannade nästan, och jag ville inget hellre än att berätta det för alla! Men det kunde jag ju inte göra.
Men nu, nu är det säkert att det blir en bok! En bok där jag bakar, stylar och dessutom fotar själv, vilket känns fantastiskt kul!
Så ni förstår säkert att jag inte hinner blogga jätteofta, eftersom jag dessutom har ett jobb.

Hursomhelst, idag får ni inga recept. Men ni får åtminstone bilder!





In English:
Call me cupcake turns two today! I can't believe two years have gone by since I started this blog. Time has just flown by, but at the same time it feels like I have been doing this forever. Starting this blog is probably one of the best decisions I've made, and it just keeps getting more and more fun, thanks to all of you who take the time to visit, read and comment. Thank you all!

But that's not the only reason I have to celebrate today. I have something else to tell you. Something even better.

I'm making a book.
It will be published by Bonnier Fakta.
I can barely believe it myself.
Just imagine how I felt when I saw that mail from Bonniers in my inbox. "We would like to make a book with you". My heart almost stopped. I've been wanting to tell you about it for some time now, but I haven't been able to. But now, there will definitely be a book, where I will bake, style and photograph by myself. It will be awesome I tell you!
This is my reason for not blogging (that does NOT mean I will stop blogging!). There, I said it. And also, I have a job.

Anyway, you will not be getting a recipe today. I hope you will be satisfied with these pictures, for now at least.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

July 19, 2011

Buttercream roses!

Nu var det så längesen jag uppdaterade bloggen att jag nästan skäms. Det är tur att jag har så snälla läsare som står ut med mina sporadiska inlägg! Jag kan dock lova er att jag har en väldigt bra ursäkt, för en gångs skull.

Hursomhelst så kände jag för att baka något igår, mest för att få experimentera med en av de roligaste och mest användbara tyllarna jag har, nämligen en "petal tip" eller bladtyll (Wilton 127). Samma tyll har jag använt här och här. Den är otroligt användbar!

Click on pictures to enlarge








In English
I haven't updated in quite a while and I'm a bit ashamed actually. I'm very thankful for having such patient readers who put up with my sporadic blogging! This time I can actually say I have a very good reason for it!

I wanted to bake something so I could use one of my most appreciated tips, a petal tip (Wilton 127) which I've also used here and here. I love how versatile it is!
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

July 5, 2011

Lime & lemon macarons!


Scroll down for recipe and text in English!

I lördags fyllde min fästman Christian år, och det var vi såklart tvungna att fira! Eftersom han äter tårta var och varannan dag här hemma så önskade han sig macarons istället. Istället hade vi en mysig macaronpicknick med trevligt sällskap i en park här i Halmstad. Jag gjorde tre olika smaker, vanilj (rosa på bilden), lime & citron (gröna på bilden) och choklad med havssalt. Jag var ute i sista sekund som vanligt och gjorde fel i chokladreceptet, så då var jag tvungen att göra om dem, med färska äggvitor. Inte bra kan jag intyga. Jag blev iallafall sen till vår egen fest, men det blev en väldigt trevlig dag ändå! Ett tips är alltså att helst aldrig baka macarons samma dag som de ska ätas! Om du inte tycker om att jobba under press då.





Lime & citronmacarons
ca 35 hela macarons

•100 gram skållade och malda mandlar
•110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
•4 matskedar socker
•200 gram florsocker
•Torkat rivet skal från 1 lime & 1 citron (enklaste sättet är att torka rivet skal dagen före, jag brukar ställa in det i ugnen en stund på låg värme och sedan stänga av och låta stå i eftervärmen)


1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och torkat citron- och limeskal och kör alltihop en extra gång i mixern.

2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Vill du prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta efter en stund, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 11-13 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

6. Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp, helst en dag eller två innan de ska ätas.








Lemon & Lime Swiss Meringue Buttercream

•2 stora äggvitor
•100 gram socker
•130 gram rumstempererat smör
•Skal från 1 lime & 1 citron samt saft från 1/2 lime & 1/2 citron


1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.

2. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.

3. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.

4. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3-5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig! Det är lätt fixat. Är smörkrämen för kall, sätt skålen över vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm så sätt skålen i kylskåp och vispa sedan.

5. Tillsätt skal och saft och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.






In English:

Saturday was my fiancés birthday, and of course that had to be celebrated! Since he eats cake on a regular basis, we felt like making something else. His request was macarons. So we gathered our friends in a park and had a macaron picnic. It was very nice and so warm. And the macarons were delicious of course.
I made three different kinds, vanilla (pink), lime & lemon (green) and chocolate seasalt. I'm all for last-minute baking, but this time I was a little bit too much of a time optimist. I ended up being 40 minutes late for our own party.. I know, really really bad. I messed up the first chocolate recipe and had to start over, making them with fresh egg whites. Not good! They were definitely macawrongs (and therefore not in the picture)!



Lemon & lime macarons
Makes approximately 35 whole macarons

Ingredients:
•100 grams blanched, ground almonds (make sure to grind more than 100 grams)
•100-110 grams egg whites (about 3 egg whites), aged 1 day at room temperature covered with clingfilm
•200 grams powdered sugar
•4 tablespoons granulated sugar
•Dried zest from 1 lime and 1 lemon


1. Grind the almonds in a food processor. Sift to get rid of any large pieces or lumps.

2. Mix the powdered sugar and zests together with the ground almonds in a food processor.

3. In a large bowl, whip the egg whites with a hand- or stand mixer. As the egg whites start foaming, add the granulated sugar one tablespoon at a time and continue whipping until the mixture is glossy and stiff. You should be able to hold the bowl upside down without the meringue sliding out.

4. Fold the dry mix carefully and slowly into the meringue using a spatula. Add food coloring if desired until fully mixed. Don't overmix! The mixture should flow like a ribbon when you lift the spatula. If you want to test if the batter has good consistency, just dollop some batter on a piece of parchment paper. If the dollop slowly “flattens”, you’re good to go. If not, keep folding.

5. Fill your piping bag and pipe the macarons onto baking sheets. Remember that the shells will “flatten” once you’ve piped, so don’t make them too big. About 2,5-3 cm (1 inch) is enough. Let them set for 60 minutes to form a dry skin.

6. Preheat oven to 150° C. Bake for about 11-13 minutes. You can test if they are done by touching the tip of a macaron, if it “wobbles” they are not done. Let cool completely, then fill and sandwich together. Store in airtight container in the fridge, preferably for a day or two before eating.


Lemon & lime swiss meringue buttercream

•2 large egg whites
•100 grams sugar
•130 grams softened butter
•Zest from 1 lemon & 1 lime plus juice from 1/2 lemon & 1/2 lime

1. Pour egg whites and sugar in a clean and heat proof bowl. Put the bowl in a double boiler, the water should be simmering.

2. Whisk the sugar end eggs constantly so they don't curdle. The mixture should be about 65 degrees celsius, about 140-150 degrees F. If you don't have a thermometer, just rub some mixture between your fingers. If the sugar has melted, it is done.

3. Remove from heat, whip until white, fluffy and cool. This step can take up to 10 minutes.

4. Start adding the butter, very slowly. Don't worry if the mixture looks curdled and soupy, it's easy to fix! If the buttercream is too cold, just put the bowl in a double boiler again for a few seconds and whip again. If it's too hot, just put it in the fridge for a few minutes and whip.

5. Add zests and juices to the buttercream and whip until smooth.




Share to Facebook Share to Twitter Pin This