August 21, 2011

Blackberry cupcakes


Scroll down for English recipe and text!

Jag vill tacka så hemskt mycket för alla fina kommentarer och allt stöd från er. Det känns otroligt kul att höra att ni är så många som längtar efter boken!
Tänkte bara lägga upp ett blogginlägg så ni vet att jag inte är helt borta! Jag finns fortfarande här men har inte mycket tid för att blogga.

Häromdagen var jag och min vän Emma ute och plockade mängder med björnbär. Det var välbehövligt eftersom jag knappt är ute nuförtiden. Just nu spenderar jag den största delen av min tid (förutom på jobbet) i köket, bakom kameran eller framför datorn. Man blir lite trött i ögonen och huvudet om man säger så.

Förresten har jag sagt att jag har en ny kamera? Det har jag iallafall! En Canon eos 5D mark II för att vara exakt. Vilken kamera! Bästa köpet någonsin.

Hursomhelst, nästa gång jag gör det här receptet kommer jag nog göra det med hallon istället, eller kanske blåbär för jag inbillar mig att det skulle ge mer smak. Björnbär smakar ju inte jättemycket enligt mig. Tanken var att jag skulle göra en cream cheese frosting med björnbär, men den skar sig så jag gav upp och slängde den i soporna. Istället gjorde jag swiss meringue buttercream. Smbc gör mig aldrig besviken!

Klicka på bilderna för att förstora dem











In English:
I just want to thank you all for being so nice and supportive. I'm happy to hear so many of you are looking forward to the book!

I thought I'd better post something here to let you know I'm not completely gone! I'm still here, but I barely have time to bake for the blog.

The other day my friend Emma and I went out to pick some blackberries. We ended up picking a lot. I badly needed to get out since I spend most of my time in the kitchen (note: NOT making healthy food.. oh, how I crave salt), behind the camera or in front of the computer. My eyes are tired to say the least. And my head for that matter.

By the way, did I tell you I got a new camera? Well, I do! A Canon eos 5d mark II to be precise. Best buy ever!

Anyway, next time I make this recipe I will be using raspberries or blueberries because I imagine that will give them more taste. First I made cream cheese frosting, but it curdled so I threw it in the garbage. Instead I made some swiss meringue buttercream. It never lets me down!



Blackberry cupcakes

225 g sugar
100 g butter, softened
2 large eggs
300 g all purpose flour
1 1/2 tsp baking soda
3 1/2 dl (350 ml) blackberries
2 tbsp milk
1/2 vanilla bean

Preheat oven to 175 C (350 F). Whip butter and sugar until white and fluffy. Add eggs and beat another 2-3 minutes. Mix flour and baking soda in another bowl. Set aside. Mash blackberries and add them and flour in additions to the butter mixture. Scrape vanilla seeds out of bean and mix until batter is smooth. Divide evenly between 12 cupcake cases and bake for about 20 minutes (check after 17).



Vanilla buttercream
Recipe available here

Blackberry sauce

100 g blackberries
1 tbsp sugar (add to taste)

Put blackberries and sugar in a saucepan. Mash berries and let come to a boil. Strain to get rid of seeds (optional). Let cool. Spoon over frosted cupcakes.