May 31, 2012

Vinn min bok Lomelinos Tårtor!

Hej vänner!
Nu är det dags för en liten tävling, och då ligger hela 5 exemplar av min fina bok Lomelinos Tårtor i potten!
Allt du behöver göra för att delta är att lämna en trevlig liten kommentar, och glöm inte att lämna mailadress! Tävlingen pågår t.o.m nästa fredag, alltså den 8:e juni kl 23.59.
Notera att tävlingen endast gäller för boende i Sverige!

Please note that this giveaway is for Swedish residents only! Sorry!
I am giving away 5 copies of my book!

May 29, 2012

Berry & fruit popsicles

Det har varit varmt den senaste tiden (förutom idag naturligtvis..). Varmt väder kräver glass.
Det är liksom ok att äta flera glassar om dagen när det är varmt. Det är en bra ursäkt helt enkelt. För finns det något jag aldrig tröttnar på så är det just glass i alla dess former.
Jag minns att vi ofta gjorde den här typen av isglass när jag var barn. Man tog första bästa saft/juice, fyllde isglassformen, tryckte i pinnen och sen väntade man.
Alldeles för länge kändes det som. Sen åt man alla i ett svep och fick ont i tänderna. Enklare än såhär blir det nog inte, så de är perfekt att göra just en varm sommardag när man helt enkelt inte orkar eller vill sätta på spisen eller ugnen. Det bästa är att de inte innehåller något extra tillsatt socker, så de är inte onyttiga! Slänger man då i extra frukt och bär så innehåller de ju t.o.m en del vitaminer!
Recept på svenska finns nedanför bilderna!


In English:
It's been hot lately. Hot weather calls for ice cream and I loove ice cream so I don't really mind. I remember making popsicles like these with different kinds of fruit juices when I was a kid. They're probably one of the easiest things you can make, so they're perfect for a hot summer day. There is no added sugar so they're not that unhealthy either!
They do take a few hours to freeze though so be sure to make them ahead.

Klicka för större bilder!
Click to enlarge photos!





Superenkla isglassar med frukt och bär

Du behöver:
Frukt- eller bärdryck/saft (jag använde blåbärsdryck i ett par och smultrondryck i de andra)
Blandad frukt och bär, välj det du tycker om!
Isglassformar
Glasspinnar

1. Fyll isglassformarna med fruktdrycken, cirka 3/4 full.
2. Fyll på med frysta/färska bär och frukt.
3. Ställ in i frysen cirka 1 timme eller tills glassen är tillräckligt stel för att sätta en pinne i mitten av glassen. Sätt i en pinne i varje form.
4. Låt stå i frysen några timmar, eller över natten. Låt varmt vatten rinna runt formen för att få loss glassen.

May 15, 2012

Strawberry rhubarb pie

Rabarber är en av de få frukter/grönsaker (ja, vad är det egentligen?) som får mig att tänka på min barndom. Jag vill minnas att nästan alla i grannskapet hade rabarber i grönsakslandet. Ingen verkade veta vad tusan de skulle göra med dem, så man man fick gå och plocka lite som man ville. Oftast åt man dem precis som de var, men allra helst doppade man stjälken i en påse med socker så att de blev helt täckta med socker. Ju mer socker desto bättre var antagligen mitt motto på den tiden. Hade jag fått äta det direkt ur påsen hade jag garanterat gjort det. Så är det iallafall inte längre.
Jag har helt ärligt inte ätit rabarber på flera år. Varför har jag faktiskt ingen aning om eftersom jag tycker det är så himla gott, särskilt tillsammans med jordgubbar!

Nu till receptet.. degen till pajskalet räcker antagligen till två små pajer om man kavlar den riktigt tunt, men eftersom jag älskar pajskal (och för att jag bara har en form) så blev det bara en. Du får gärna prova att göra två, men glöm då inte att dubbla mängden fyllning! Pajen blev en aning.. hmm.. blöt också, men antagligen för att jag inte orkade vänta tills den var helt sval. Det spelade dock ingen roll eftersom den var så himla god tillsammans med en skopa vaniljglass.
Recept följer efter bilderna!



In English:
Rhubarb is one of those fruits/vegetables (or whatever it is) that brings back childhood memories. Growing up, I remember everyone had rhubarb in their garden (or at least it seemed that way to me). No one really used them for anything, so kids in the neighborhood were invited to harvest. We usually enjoyed the stalks as they were, but sometimes they were so sour we had to dip them in a bag of sugar, completely covering them with sugar. The more sugar the better was probably my motto back then. It's not anymore. Anyway, I haven't eaten rhubarb in years. Why that is puzzles me. I love this stuff, especially paired with strawberries.

About this recipe.. the dough for the crust would probably be enough for two pies, but as I love pie crust (and I only have one small springform) I only made one. But you can make two if you want to. Remember to double the amount of filling if you do!
And it did turn out a little wet, but probably because I couldn't keep my hands off it long enough to let it cool. That didn't matter to me though as it tasted soo good together with some vanilla ice cream.



Jordgubb- & rabarberpaj
1 liten paj, cirka 12 cm i diameter
Pajskal:
2 1/2 dl mjöl
En nypa salt
75 gram kallt smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
250 gram blandade jordgubbar och rabarber,
hackade i mindre bitar
3 msk socker
1 msk citronjuice
Skal från 1/2 citron
2 msk majsstärkelse

1 äggula
1 msk mjölk
2 tsk farin/muscovadosocker


1. Blanda mjöl och salt i en skål. Skär smöret i mindre bitar och nyp sedan ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta degen så att den precis går ihop. Knåda inte för mycket! Lägg degen i plastfolie och låt vila en timme eller mer i kylen.
2. Värm ugnen till 200 C. Ta ut degen ur kylskåpet och låt den ligga i rumstemperatur i några minuter innan du kavlar ut den till cirka 4-5 mm tjocklek (spara en bit till ovansidan!). Lägg den utkavlade degen i springformen. Ställ in formen i kylen medan du förbereder fyllningen.
3. Blanda hackade jordgubbar, rabarber, socker, citronjuice och -skal samt majsstärkelse i en skål. Häll fyllningen i det kalla pajskalet. Kavla ut resterande deg och skär ut tunna remsor som du sedan lägger i ett korgmönster ovanpå fyllningen. Vispa äggulan lätt tillsammans med mjölken och pensla sedan pajen med äggblandningen. Strössla lite farinsocker ovanpå.
4. Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna och servera sedan tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde.

May 9, 2012

A long weekend in Stockholm

De senaste veckorna har troligen varit de galnaste i mitt liv hittills. Helt galna verkligen. Som ni märkt så har jag inte synts till så mycket här.. boken har nu kommit ut, jag har bakat en sisådär tio tårtor, åkt till Stockholm med sex väskor (och en sisådär tio tårtor) och så har jag varit med på tv. I nyhetsmorgon för att vara exakt (här kan du titta på det). Jag har även träffat massa roligt och intressant folk; författare, fotografer, stylister, formgivare och såklart några kära vänner. Inte en helt vanlig vecka precis! Här nedanför delar jag med mig av några bilder från min vecka i Stockholm. Tänkte även passa på att berätta att jag snart är tillbaka med fler härliga blogginlägg!


In English: The last couple of weeks have probably been the craziest weeks in my life so far. And I really mean crazy. As you may have noticed I haven't been around much. My book is now out (no English version, but I'm working on it..), I've baked like ten cakes, travelled to Stockholm with six bags (and ten cakes) and I've also been on tv (now that is crazy, you can watch it here)! I've met lots and lots of interesting and talented people such as writers, photographers, stylists, graphic designers and of course dear friends. Not exactly a regular week. Below are some photos from my stay in Stockholm. I thought I'd share and let you know that I'll be back with more delicious blogposts very soon!